Amit a nyulakról tudni kell...

A törpenyuszik étrendje, avagy mi ajánlott kis kedvencünknek

A táplálásban legfontosabb szempont, hogy nyulunk mindenféle tápanyag- illetve vitaminszükséglete ki legyen elégítve, anélkül, hogy ezzel elhizlalnánk.

Víz

Legfontosabb, hogy a nyuszi előtt mindig legyen tiszta, friss víz.
A legpraktikusabb, ha a vizet golyós itatóba tesszük a nyuszinak, mivel nagyon szereti kiborítani, illetve minden lehetséges módon összepiszkítani azt.
A golyós itatót a ketrecre kívülről szereljük fel, különben a nyuszi kirághatja.

Széna

A nyuszi számára szintén nélkülözhetetlen a rosttartalma miatt. Mindig legyen előtte!
Legcélszerűbb szénatartó rácsba tenni, mert ha a nyuszkó összetapossa utána, már nem eszi meg, dobhatjuk ki.
A nyulaknak 28 foga van, metszőfogaik különös tulajdonsága, hogy kifejlett korban is állandóan növekednek. Ezért koptatásukról gondoskodnunk kell. Erre legalkalmasabb a széna, mert jóval alacsonyabb a fehérje tartalma, mint a lucernának, így nem hízik el a nyuszi.
Fogkoptató és nyalósó ajánlott az ásványi anyagok pótlására és a fogak koptatására.
A fogak koptatására még a gyümölcsfaágak, fűzfaágak is alkalmasak.

MAGVAK ÉS TERMÉSEK

A gabonamagvak közül legszívesebben a zabot fogyasztják. Étrendi hatása igen kedvező.
A zabot fontossági sorrendben az árpa követi. Tél végén az árpát csíráztatva is etethetjük.
A búza és kukorica táplálóértéke igen magas, ezért elsősorban HÍZLALÓ takarmány. NEM AJÁNLOTT.

Olajos magvak

Az olajos magvak általában magas fehérjetartalmúak, zsírtartalmuk ugyancsak jelentős. Keményítőértékük ennek következtében az összes növényi eredetű takarmányfélék között a legnagyobb. Általában serkentőleg hat az ivari életre, a szőrfejlődésre és a szőrváltásra. Lehetőleg csak télen adjuk és elsősorban kinn tartott nyusziknak. Leggyakrabban a napraforgómag kerül a nyulak elé. Igen értékes olajos mag a lenmag is, amelynek főként étrendi hatását értékeljük. A lenmag sok, vízben duzzadó nyálkát, képző anyagot tartalmaz, amelyek kedvezően befolyásolják az emésztőcsatorna működését. Bevonják a nyálkahártya felületét, elősegítik enyhébb bélgyulladások kezelését. Etetéskor  a nyulak szőre kifényesedik, ezért a kiállításra kerülő nyulak előkészítésében a lenmagnak nagy szerepe van.

 A zöldségek természetesek és ízletesek, ezért a nyulak szívesen fogyasztják. Mindenféle zöldséget előszeretettel esznek pl. karalábé, káposzta, kelkáposzta, karfiol, répa stb. Általános tapasztalat, hogy a nyulak többet elfogyasztanak belőle, mint amennyit hasznosítanak. Ezért bátran adhatjuk, kedvencünk nem hízik tőle, viszont nagyon örül neki és ezzel a vitaminszükségletét is biztosítjuk. Igyekezzünk minél változatosabban etetni. Ezzel együtt, kérdezzük meg, hogy a nyuszi hozzá van-e szoktatva, mert ez esetben lassanként kell hozzászoktatnunk. Ez azt jelenti, hogy első nap csak egy karikányi répát kaphat vagy egy cikk almát, aztán másnak kettőt és lassanként növelni lehet az adagját addig, hogy naponta dúskálhasson benne. Mivel a nyulak növényevők és a növények tápértéke viszonylag alacsony, a nyulaknak elég nagy mennyiséget kell elfogyasztaniuk ahhoz, hogy igényeiket kielégítsék. Így rengeteg cellulózt kell lebontaniuk, viszont a nyulak nem rendelkeznek az ehhez szükséges enzimekkel. A nyulaknál a vakbélben található hasznos baktériumok és egysejtűek végzik a cellulózemésztést, ennek következtében a nyulak emésztése elég különlegesen alakult. Az elfogyasztott táplálék keresztülhalad a gyomron és a vékonybélen, majd a vakbélbe kerül. A vakbélben a táplálék a mikrobiális tevékenység eredményeként kisebb részekre töredezik, mielőtt a vastagbélbe kerülne, és puha, barna ürülék formájában kiürülne a nyúl szervezetéből. Ezt az állat szinte azonnal újra elfogyasztja. Amikor ez a táplálék másodszorra is végig halad az emésztőrendszeren a tápanyagok teljes mértékben felszívódnak, a vastagbélbe kerülő salakanyagból pedig a víz visszaszívódik a szervezetbe. Ezután kerül ki a jellegzetes száraz bogyó a nyúl testéből, ezúttal véglegesen. A nyulak tehát a már előemésztett táplálékot újra elfogyasztják, hogy a lehető legtöbb tápanyagot kinyerjék belőle.

Nyáron friss fűvel is kedveskedhetünk nekik.

A nyúl nem tud hányni. Ez azzal a következménnyel jár, hogy mérgező hatású növények, romlott, penészes, gombás szemes takarmányok, zöldségek stb.  etetése a nyúl számára végzetes lehet, mert a többi háziállatnál ismert védekezési lehetőség hiányzik.

Forrás:    Holdas, Csikváry, Szikora: A nyúltenyésztés kézikönyve
            David Alderton: Házikedvencek kézikönyve

 

Oltások

A nyuszik hat hetes korukban egy kombinált oltást kapnak, melyet tíz hetes korukban ismételni kell, majd utána félévente. Ezt a kombinált oltóanyagot végre – az eddigiekkel ellentétben – egy adagos kiszerelésben is lehet kapni, így a leendő gazdiknak nem kell egy nyuszira a húszadagos vakcina árát kifizetni az állatorvosnál.

A nálam született nyuszik hat hetes korukban mind megkapják az első oltásukat, így a gazdiknak csak a tíz hetes oltásról kell gondoskodniuk. 

A törpenyulak számára ajánlott kombinált oltás a nyulaknál nagy tömegben pusztító, vírusok által okozott két betegség ellen van. Az egyik betegség a mixomatózis, a másik pedig a nyúlvérzés. Mindkét betegség gyógyíthatatlan, csak megelőzni lehet. Ezért is fontos, hogy minél előbb megkapják a védőoltást a nyuszik.

Mixomatózis

A mixomatózis válogatás nélkül minden korosztályt megbetegít és a megbetegített állatok csaknem 100%-a elpusztul. A betegséget különböző vérszívó, élősködők: szúnyogok, bolhák, tetvek, atkák, kullancsok terjesztik. A betegség lappangási ideje 7-10 nap. Lefolyása általában rövid,  7-10 napig tart, ritkán előfordul 2-4 hétig elhúzódó betegség. Tünetei az ún. "mixomatózisos csomók" (elsősorban a fej, a fül, a szemkörnyék, az ajak valamint a lábvégek és az ivarnyílás környékének bőrében koncentrálódnak), az esetek túlnyomó részében a nagyobb csomók kialakulását hurutos orrgyulladás, valamint kötőhártya- és szemhéjgyulladás előzi meg.

Nyulak vírus okozta vérzéses betegsége (RVHD, RHD,nyúlvérzés)

Rendkívül fertőző betegség, akár mi is hazavihetjük a ruhánkkal. A betegség lappangási ideje rendkívül rövid, 12-48 óra és csak nagyon ritkán éri el a 72 órát.  A betegségre fogékony állatok rendkívül gyorsan 6-24 óra alatt elpusztulnak. A betegségnek látható jelei szinte nincsenek. A túlságosan heveny esetekben csak azt vesszük észre, hogy az állat hirtelen elpusztul. Az esetek egy részében a beteg állatok orrjárataiból vörhenyes savó, véres váladék szivárog. Az elhullás előtti időszakban idegrendszeri tünetek, mozgászavar, bizonytalan fejtartás stb. jelentkezhet. Az elhullás gyakran feszes, nyújtott testhelyzetben következik be. Előrehaladottan vemhes vagy szoptatós anyák is veszély nélkül olthatók a vakcinával.

Forrás:    Dr. Vörös Gábor: A házinyúl betegségei
            Holdas, Csikváry, Szikora: A nyúltenyésztés kézikönyve

 

Szobatisztaság

A nyulak ugyanúgy, mint a macskák szobatisztaságra nevelhetök, minden különös eröfeszítés nélkül. Amikor elöször engedjük ki a nyuszit a lakásban, célszerü kisebb helyre, mondjuk eleinte csak egy szobára korlátozni a mozgásterét. Az almos tálcát mutassuk meg neki, esetleg pár "elötte elhullajtott bogyóját" bele is tehetjük. A nyuszi ezek után automatikusan fogja használni.

Ha esetleg valahova odapisil töröljük fel ecetes vízzel, ezt az illatot a nyuszi nem fogja szeretni és legközelebb nem fogja használni illemhelyként. Kivételes esetekben néha ragaszkodnak egy általuk kiválasztott helyhez, ilyenkor ha nem zavaró, átrakhatjuk ide is a tálcáját.

Mit rakjunk az almos tálcába?

Hatalmas a kínálat az üzletekben, a forgácstól a külön nyusziknak gyártott alomig. Ez leginkább pénztárca- és tapasztalatfüggö.

 

Felszerelés, Gondozás

Fésülés

Különösebb fésülgetést nem igényelnek, esetleg vedléskor ajánlott puhaszőrű kefével fésülgetni őket – így meggyorsíthatjuk a folyamatot. Oroszlánfejű nyuszikat inkább kölyökkorukban kell fésülgetni, mert akkor szőrösebbek és még gyakorlatlanok a bundájuk rendben tartásában.

A nyuszi nem igényel fürdetést.

Körömvágás

Egy kölyöknyuszi körme igen hegyes, de nem elég hosszú, ahhoz, hogy levágjuk akkor, ha a nyuszi engedi, kicsit lereszelhetjük.

Az első körömvágásra kb. félévesen, kerül sor. Utána kb. 3-4 havonta lesz rá igény. Általános szabály, hogy amilyen hosszú a szőrük, olyan hosszú legyen a körmük. Rövidebb semmiképp sem. Vigyázzunk nehogy belevágjunk egy vérágba. A körömvágáshoz megfelel az az olló, amit a kutyák, cicák számára árulnak.

Ha nagyon bátortalanok vagyunk, elvihetjük állatorvoshoz is körömvágásra.

Felszerelés

Ketrec    (min. 50*100 cm)

Itató        (golyós itatót ajánlom, szerintem higiénikusabb, abból is a BIBA-t, mert nem csöpög és kompatibilis az üdítőpalackokkal)

Etetőtálka (nehéz kerámiatál vagy a ketrecre szerelhető fém ill. műanyag tálka, mivel a nyuszi nagyon szereti kiborítani, dobálni)

Sarok WC a ketrecbe

Szénatartórács

Szállító      (ajánlom a macskáknak valót, mert sokkal komfortosabb)

Házikó      (a nyuszi szeret néha elbújni, a teteje legyen sima, mert legjobban a tetején szeret üldögélni)

Igény esetén szívesen beszerzem és akkor a nyuszival együtt egyszerre hazavihető.

Játékok

-         papírdobozok minden mennyiségben :o)

-         rágható fadarabok, faágak

-         alagút - kartondobozból, fából, műanyagból

-         műanyag cserépalátét, kisebb méretű (imádják ide-oda rakosgatni, dobálni)

-         fellógatható fűtartó golyó (állatkereskedésben lehet kapni)